We hebben toch wel medelijden met Gemeente Vlissingen dat ze geroepen voelen om zich te verdedigen. Dit is echter geen verdediging maar een goedkope poging om hun eigen straatje schoon te vegen.
De Gemeente Vlissingen slaat de plank volledig mis door met mooie woorden in de media haar beslissing te vergoelijken om geen plek op de markt toe te staan voor het uitdelen van spullen en verse groentes aan de minima.
In plaats van concrete hulp te bieden aan mensen die het hard nodig hebben, lijkt het erop dat de gemeente vooral bezig is met het oppoetsen van haar eigen imago. Dit soort acties toont een gebrek aan compassie en daadkracht; een gemeente zou pal moeten staan voor haar kwetsbare inwoners, in plaats van zich te verschuilen achter bureaucratische regels en beeldvorming.
Geen enkel excuus in een media-artikel kan recht praten wat krom is. Dit is pijnlijk duidelijk een geval van koud bureaucratisch beleid boven medemenselijkheid. In plaats van hun eigen straatje schoon te vegen, zou Vlissingen moeten inzien dat ze de plicht heeft om haar inwoners in nood te steunen—zonder uitvluchten en zonder smoesjes.
Laten we ons tot de waarheid beperken… Op 5 september jl. heeft onze voorzitter een telefonisch onderhoud gehad met een Vergunningverlener APV en Bijzondere wetten | Team VTH. De beste man was helemaal lyrisch over ons voornemen en zei dat dit geen problemen zou opleveren en dat hij een aanvraagformulier zou toezenden. Na ontvangst zou het binnen 1 week geregeld zijn.
Stichting Jurojin heeft dit braaf ingevuld en teruggestuurd naar de betreffende persoon. We zullen maar geen namen noemen want anders stuitert het stadhuis nog harder…arme mensen die bang zijn voor hun eigen uitgesproken woorden en geschriften….Na weken NIKS vernomen te hebben – het zou toch snel geregeld zijn, hebben we maar eens gebeld. Het was duidelijk dat de beste man teruggefloten is van hogerhand en er met man en macht een ” plannetje ” uit de Gemeentelijk hoed werd getoverd om Stichting Jurojin te dwarsbomen. Hetgeen waar me al vanaf het ontstaan van de stichting mee bezig is op Gemeentelijk niveau. Op 25 september 2024 ontvingen wij onderstaande mail van de beste man
Ons bestuur was niet van plan om achterover te leunen en besloot een ” melding “te maken bij een andere afdeling binnen de Gemeente. Op 27 september jl. is de melding is gestuurd naar de Wijkboa Vlissingen Noord | afdeling vergunningen toezicht handhaving | Waarnemend Marktmeester . Nog dezelfde dag kwam er een antwoord:
Bewuste ambtenaar beriep zich ” naar zijns inziens ” op oneerlijke concurrentie.
- Ten eerste zitten ambtenaren in functie om de wet/gemeente wetten uit te voeren en aanvragen niet naar persoonlijke meningen te behandelen.
- Ten tweede kende deze ambtenaar zijn regeltjes schijnbaar niet want in de eigen Gemeentelijke APV staat te lezen onder artikel 1:8 en artikel 5:17 van de APV lid G verzorgingsniveau, ik citeer:
” De formele wetgever ( Regering Den Haag ) heeft de gemeentelijke overheid in beginsel de bevoegdheid ontnomen om in te grijpen in de aanbodzijde van de markt ter regulering van de concurrentie. Het regelen van concurrentie-verhoudingen wordt niet gerekend tot de huishoudelijke belangen van de gemeente. Slechts in een uitzondering, waarin het voorzieningenniveau voor de consument in een deel van de gemeente gevaar loopt, staat de rechter de gemeentelijke overheid toe om in het belang van de consument in strijd te handelen met het beginsel van “vrije concurrentie”. Zo zou deze weigeringgrond gebruikt kunnen worden indien binnen het verzorgingsgebied in een bepaalde branche slechts één winkel gevestigd is die door concurrentie van een standplaatshouder ten onder dreigt te gaan waardoor het verzorgingsniveau ter plaats in het gedrang komt. Deze weigeringgrond kan echter slechts worden gebruikt wanneer aan de hand van de boekhouding van de plaatselijke winkelier wordt aangetoond dat het voortbestaan van de winkel gevaar loopt.
De weigeringgrond is alleen van toepassing op de verkoop van goederen. Op het verlenen van diensten geldt de Europese Dienstenrichtlijn en is de weigeringgrond niet van toepassing omdat het in strijd is met het vrij verkeer van diensten “
Einde citaat
In gewone taal staat er dus zeer duidelijk te lezen dat de Gemeente NIET BEVOEGD is zich te bemoeien met concurrentie zoals bewuste Wijkboa Vlissingen Noord | afdeling vergunningen toezicht handhaving | Waarnemend Marktmeester zich toe-eigende en dan ook nog op persoonlijke titel ( “zijn inziens “) .
Stichting Jurojin kan niemand beconcurreren, omdat zelfs de minima bepaalde dingen op de markt niet kunnen kopen omdat ze ook daar te duur zijn. Dan staan er ook marktkramen die de reguliere winkels beconcurreren, maar daar zwijgt de Gemeente over. Derhalve zijn we op de eerstvolgende vrijdag te markt opgegaan en hebben de marktondernemers gevraagd om hun mening. Ze waren allemaal heel enthousiast over onze te plannen actie om de minderbedeelden te helpen en hebben allemaal hun handtekening gezet voor toestemming. Allemaal zeiden ze dat het hoog tijd werd dat er meer van zulke acties kwamen omdat de nood erg hoog is in Vlissingen.
De stichting heeft dit dan ook gecommuniceerd met bewuste ambtenaar op 30 september en zitten dan ook tot op de dag van vandaag te wachten op een antwoord. Inmiddels is de wettelijke termijn van 6 weken verstreken en zal er volgende week dus een ingebrekestelling de deur uit gaan. Er zijn weigeringsgronden beschreven waarop een vergunning geweigerd kan worden, maar tot op de dag van heden zwijgt de Gemeente in alle talen en negeert de vastgestelde weigeringsgronden.
Op 30 September ging de soap weer verder en kwam er een reactie van de Vergunningverlener APV en Bijzondere Wetten | Team – VTH :
Uit bovenstaande brief kunnen we concluderen dat de vergunning NIET GEWEIGERD IS, maar de AANVRAAG GEWOON NIET IN BEHANDELING WORDT GENOMEN – zie rood omrande tekst in brief.
We kunnen wel aanspraak maken op een ” Ideële plek ” die zoals wij het begrijpen alleen voor flyers en folders is. Alsof minima hun droog en oud brood graag met een flyer willen beleggen. De vraag over de Ideële plek is naar bewuste ambtenaar gestuurd en ook hier wachten we nog steeds op enige reactie. Dit zal dus in feite ingebrekestelling nr. 2 worden.
Uiteraard heeft onze voorzitter op de weigerachtige houding van de Gemeente gereageerd, maar deze weigert uiteraard op onze mail te reageren haha:
Het is bizar dat andere partijen WEL op marktdagen met een kraam of actie-tent op de markt mogen staan terwijl deze ook NIETS VERKOPEN! Duidelijk dus welk spel er gespeeld wordt, zoals gewoonlijk wordt er weer met meerdere maten gemeten en zelfs berekenend beoordeeld. Zijn daar bewijzen van hoor ik iedereen zeggen…wat denken jullie zelf?
Het gehele Gemeentelijke apparaat is hierbij betrokken. Helaas voor de Gemeente heeft de Operationeel Leider Wijkagenten in zijn gegniffel een mail naar de Vergunningverlener APV en Bijzondere Wetten | Team – VTH gestuurd en hierbij vergeten dat Stichting Jurojin in de CC stond…..en prompt was daar het bewijs welk smerig spel ten koste van de minima, arme werkenden en ouderen gespeeld wordt:
Het is dus ZEER duidelijk dat er een plan uitgevoerd wordt om Stichting Jurojin te blokkeren zoals ze in het verleden met andere organisaties ook gedaan hebben en nog steeds doen. Helaas voor Gemeente Vlissingen zijn wij als Stichting WEL volledig transparant en daarom delen we de correspondentie en het hele verhaal graag met onze medeburgers, uiteraard wel met alle namen zwart gemaakt, want stel je voor zeg och och…namen mag je niet noemen.
De uitspraak ” STICK TO THE PLAN ” van de Operationeel Leider Wijkagenten – die helemaal niks met deze aanvragen te doen heeft, geeft aan dat men op het stadhuis onderling kletst en zwetst om organisaties en/of personen opzettelijk te dwarsbomen. Helaas voor hem kwam zijn kwalijke reactie ook bij ons terecht.
Wij delen hem graag met jullie !